Sushi, I love it! Altijd al gedaan, vooral omdat dit een van de weinige gerechten was, waarvan altijd wel een vegetarische optie aanwezig was. Zelfs vaak ook nog een veganistische optie. Ik ging dan ook maar al te graag naar Japanse restaurants en nog steeds. Gegarandeerd succes, mits u van zeewier en rijst houdt. Bovendien is zo gemaakt.
Dit recept bestaat uit twee delen. De worteltjes kun je ook apart serveren met de Fishless Sticks of Veganlicious krabkoekies en een flinke schep aardappelpuree.
Recept worteltjes
(dit recept komt uit het kookboek Ecofabulous koken in alle seizoenen)
Ingrediënten:
750 gram bospeen
300 ml shoyu (biologische sojasaus) scheutje rijstazijn
4 eetlepels sesamolie
Was de bospenen goed. Verwijder het meeste groen, hier en daar een plukje is leuk voor de show. Doe ze in een pan met de olie, azijn en sojasaus en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan zachtjes pruttelen tot de penen zacht zijn (ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten). Check af en toe of ze niet droogkoken of aan de bodem van de pan vast blijven plakken; voeg indien nodig wat water toe.
Recept Sushi (voor vier a zes personen)
Ingrediënten:
4 vellen nori
1 cm vers geraspte gember
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel geroosterd sesamzaad
1/2 eetlepel citroensap
1/2 avocado
1 grote gekaramelliseerde wortel (zie het recept hierboven)
2 grote oesterzwammen
shoyu
olijfolie
350 gram sushirijst
1 laurierblaadje
zeezout en gemalen peper
Scheur de oesterzwammen in grote repen. Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in repen. Besprenkel de repen met wat citroensap.
Verhit een laagje olie in de koekenpan of wok en bak hierin de reepjes oesterzwam goudbruin. Giet er een scheutje shoyu bij en laat de oesterzwammen de shoyu helemaal opnemen. Zet direct het vuur uit.
Snijd de wortel in kwarten.
Kook de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar met een laurierblaadje, wat zeezout en gemalen peper. Als de rijst klaar is (al het vocht moet opgenomen zijn, anders moet je de rijst even afgieten) meng je hier de sesamolie door en wat geroosterd sesamzaad.
Leg de vier norivellen op een werkblad met de glanzende kant naar beneden.
Verdeel over ieder vel ongeveer twee eetlepels van de rijst, maar zorg dat er steeds ongeveer drie cm aan de boven- en onderzijde leeg blijft. Druk de rijst zachtjes aan.
Leg op ieder vel op de rijst aan de onderkant een reep wortel in de lengte, twee stukjes avocado van links naar rechts en zo ook twee reepjes oesterzwam.
Rol de sushi vervolgens stevig op en maak de bovenste rand van de nori nat met een beetje water om zo de rand stevig dicht te plakken.
Verpak de rollen apart in huishoudfolie en leg ze minimaal een uurtje in de koelkast.
Snijd iedere rol sushi in ongeveer vijf gelijke stukken en serveer met Magical NON*FISH*A*LI*CIOUS Sauce of NON*FISH*A*LI*CIOUS Oestersaus.
Lisette Kreischer NON*FISH*A*LI*CIOUS
Vroege Vogels mag vijf exemplaren van het receptenboek weggeven. Kans maken? Stuur uw naam en adres naar de redactie o.v.v. 'visvervangend receptenboek'. Luisteraars die een eigen visvervangend recept meesturen maken meer kans. De lekkerste recepten plaatsen we op de site.
Reageer per post op onderstaand adres, of gebruik het webformulier.
Redactie Vroege Vogels
o.v.v. 'visvervangend receptenboek'
Postbus 175
1200 AD Hilversum