Vroege Vogels

Surinaamse zeeschildpad Aitkanti echte zwemkampioen

  •  
19-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De vrouwtjeszeeschildpad, die op 25 juni voor de kust van Suriname van een zender werd voorzien, is inmiddels voor de kust van West-Afrika gesignaleerd. Het dier heeft al 3000 kilometer afgelegd en heeft gedoken tot een diepte van 840 meter. Dat blijkt uit gegevens die de zender heeft doorgegeven aan het onderzoeksteam. De zwemtocht van Aitkanti – zo heet de zeeschildpad - is te volgen op de website van het internationale Wereld Natuur Fonds, www.panda.org . Aitkanti maakt deel uit van een groep van 11 lederschildpadden die een zender hebben gekregen. Twee daarvan zijn in Suriname van een zender voorzien. Ook hebben zeeschildpadden in Panama en Frans-Guyana, een zender gekregen. Hun zwemtocht is eveneens op de site te volgen.
Lederschildpadden zijn ernstig bedreigd. Onder meer, omdat ze in netten van vissers verstrikt raken. Doel van het onderzoek is om de migratieroutes van de dieren te weten te komen. Op die manier kunnen er ook maatregelen genomen worden tegen de ongewenste bijvangst van zeeschildpadden. Het Wereld Natuur Fonds is een van de financiers van het onderzoek. Onlangs roeiden ook vier Rotterdamse roeiers een ton bij elkaar voor de bescherming van de zeeschildpadden. Dit geld was ter beschikking gesteld door de Postcodeloterij.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.