Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Superzeldzame Siberische grijze ruiter brengt bliksembezoek

  •  
03-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grijze-ruiter.jpg
Vorige week ontdekte de Noord-Hollandse vogelaar Arno Piek een Siberische grijze ruiter op de pier van IJmuiden. Deze superzeldzame steltloper was nog nooit eerder in Nederland gezien, en nog maar vier keer in Europa. Het bezoek van de vogel aan de pier was zeer kort: ondanks groot speurwerk van vogelend Nederland is het tot nu toe bij deze ene waarneming gebleven.
Het gebeurt maar zelden, maar het kan blijkbaar nog steeds: een nieuwe soort voor ons land ontdekken. Het overkwam Arno Piek, een vogelaar uit Noord-Holland, vorige week. Tijdens het vogelen op de pier van IJmuiden hoorde hij een raar geluid. Toen hij de vogel gevonden had wist hij niet wat het was…
Hij had geen verrekijker bij zich, maar wel zijn fotocamera en maakte een paar bewijsfoto’s. Thuisgekomen ging hij er vanuit dat hij er met de foto’s en plaatjes uit het vogelboek en van internet er wel uit zou komen. Het leek een kanoet maar toch ook weer niet, en had ook wel iets weg van een oeverloper. Hoe hij ook zocht, hij kon de vogel niet thuisbrengen.
Vervolgens besloot hij de foto door te sturen naar zuidpier.com . De webbeheerder daarvan, Roy Slaterus (SOVON-medewerker), zou vast wel weten wat het was. Toen die de foto opende sloeg zijn hart een paar keer over. Stond daar een Siberische grijze ruiter (Engels: Grey-tailed Tattler) op de foto? Deze steltloper is met slechts vier gevallen superzeldzaam in Europa, en nog nooit eerder in ons land vastgesteld.
Na een melding van Roy via dutchbirdalerts.nl was vogelend Nederland in rep en roer. Uit alle hoeken en gaten van ons land togen de vogelaars naar de pier van IJmuiden. Wie wil dat niet, een nieuwe soort voor Nederland zien? De eerste vogelaars waren snel ter plaatse, maar hoe ze ook zochten, van de grijze ruiter ontbrak ieder spoor. De vogel heeft er dus maar globaal een uurtje gezeten, is gezien en gefotografeerd door slechts één vogelaar en daarna verdwenen. Ook de wijde omgeving is de dagen er na afgespeurd, maar helaas zonder succes.
Hopelijk duikt hij komende dagen nog ergens op. Dan kan het spel weer van voren af aan beginnen en is weer iedereen in rep en roer. Wie vindt hem (terug)?
Tekst: Harvey van Diek, SOVON.nl
Foto: Arno Piek

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.