Vroege Vogels

'Supermarkten nog vol plofkip'

  •  
24-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plofkip_27.jpg
Er ligt nog steeds te veel plofkip in de supermarkten. Het overgrote deel van het kipschap is er zelfs mee gevuld, meldt Wakker Dier dinsdag.
De organisatie onderzocht 10 winkels van de 10 grootste ketens. Ze concludeert dat hoewel de supermarkten begin vorig jaar verklaarden dat de plofkip zo snel mogelijk vervangen moest worden, de klant nog steeds vooral plofkip krijgt. In het bestscorende filiaal was nog altijd 58 procent van het kipschap ermee gevuld. In de slechtste winkel was dat 95 procent.
Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn vorig jaar afspraken gemaakt voor de verduurzaming van sector, waardoor uiterlijk in 2020 al het kippenvlees afkomstig is van een trager groeiend ras. Vanaf volgend jaar worden al belangrijke stappen gezet, waardoor kippen meer ruimte krijgen, meer stro en graan. Bovendien gelden dan al strikte eisen voor het gebruik van antibiotica, aldus de supermarktkoepel.
De beste en slechtste winkels
De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen volgens Wakker Dier het slechtst uit de bus: het kipschap was bijna volledig gevuld met plofkip. Marktleider Albert Heijn is een middenmoter, samen met Aldi en C1000.
De beste bezochte winkels waren van de Coop, Plus, Lidl en Deen: deze winkels hadden het meeste aanbod aan diervriendelijkere varianten zoals biologische kip en kip met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.
Wakker Dier is een stichting die opkomt voor dieren in de vee-industrie. Een plofkip is een snelgroeiende kip, speciaal gehouden voor de vleesproductie.
Bron: ANP/Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.