Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Supermarkten maken einde aan onverdoofde biggencastratie

  •  
14-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_296327.jpg
Supermarkten gaan stoppen met de verkoop van varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen. Dit heeft de overkoepelende organisatie CBL bevestigd aan Wakker Dier, die al een jaar lang intensief campagne voert tegen onder andere C1000, Albert Heijn en HEMA vanwege de biggencastratie. Vanaf 1 januari 2009 zal al het verse varkensvlees in supermarkten aan de nieuwe eisen voldoen, beloofd CBL. De varkenssector moet in de tussentijd de bestaande alternatieven zoals geurdetectie en vaccinatie gaan toepassen. Door de doorbraak zal jaarlijks miljoenen biggen het castratieleed bespaard blijven. Wakker Dier gaat zich nu volledig richten op andere verwerkers van varkensvlees zoals HEMA en Unox.
Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: '7 Miljoen biggetjes staan jaarlijks in Nederlandse stallen trillend op hun pootjes na de barbaarse castratie. We zijn heel blij dat de supermarkten het voortouw nemen, waar de varkenssector en de politiek hun energie vooral steken in smoesjes verzinnen.' Op dit moment worden biggen in de eerste levensweek nog onverdoofd gecastreerd om de onsmakelijke berengeur tegen te gaan. Met het achterwege laten van de verdoving wordt één cent per kilo vlees bespaard. De varkenssector heeft tot 2009 de tijd om alternatieven in te voeren zoals detectie van berengeur in de slachterij of immunovaccinatie (vaccinatie tegen berengeur).
Tot nu toe heeft Denemarken heeft  in geurdetectie geïnvesteerd. Deze detectie is echter weer weggehaald, omdat Duitse supermarkten dit vlees boycotten. Nu wordt er via het gerecht tussen Denemarken en Duitsland gevochten om schadevergoeding. Het gevolg is dat de verdere ontwikkeling van de detectie aan de slachtlijn in Denemarken is stopgezet. Zij hebben er ongeveer 70 miljoen Deense Kronen in geinvesteerd.
Noorwegen is het enige land in Europa dat verdoofd castreert. In Nederland zijn de biologische varkenshouders begonnen met het verdoven. Verdoofde castratie is een tussenoplossing die de pijn aanzienlijk verminderd.
Wakker Dier is blij met het derde grote succes in korte tijd. Na twee jaar actievoeren verdwenen in 2004 alle anderhalf miljard legbatterijeieren uit de winkelschappen. Miljoenen kippen konden sindsdien gaan scharrelen. Begin 2007 kwam na zes jaar actievoeren eindelijk weidemelk op de markt die de trend moet stoppen dat steeds meer koeien de wei niet meer in mogen. Vandaag is een doorbraak bereikt in de castratiecampagne die in oktober 2006 startte. De castratiecampagne was gericht op supermarkten omdat zij eisen kunnen stellen aan de vleesleveranciers.
LTO Nederland vindt dat de supermarkten te makkelijk roepen dat ze vanaf 2009 geen vlees meer verkopen van mannelijke biggen die onverdoofd zijn gecastreerd. Afgezien van de vraag of het praktisch haalbaar is, ziet de boerenorganisatie het ook niet als een oplossing voor het probleem.
Annechien ten Have van de vakgroep varkenshouderij van LTO zegt dat de boeren liever helemaal niet castreren. Er loopt Europees onderzoek naar de mogelijkheid om vlees van mannelijke varkens (beren) dat door het niet castreren onaangenaam ruikt, in de slachterij te detecteren. Biggen worden nu gecastreerd omdat hun vlees anders mogelijk te veel gaat stinken.
Bron: ANP
foto: S. Stenzel

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor