Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Supermarkt gebouwd van afval

18 aug 2015
  •  
leestijd 2 minuten
Afval_butterfly.jpg

© Fotograaf: butterfly

Wereldwijd wordt slechts vijf procent van al het plastic dat geproduceerd wordt, gerecycled. De rest eindigt in de verbrandingsoven, op een stortplaats of - in het ergste geval - in onze wateren. Om daar de aandacht op te vestigen, bouwden kunstenaars McCurdy en Hansky (Dirty Beach) op uitnodiging van de Plastic Soup Foundation (PSF) in de Amsterdamse Tolhuistuin een supermarkt volledig van en met afval uit het IJ. Van woensdag 19 augustus tot en met zondag 23 augustus kun je tijdens SAIL met een boodschappenmandje aan de arm op confronterende wijze zien wat er zoal in het IJ te halen valt.
 
Echte supermarkt

Op het eerste gezicht is het - dankzij ondersteuning van winkelketen Ekoplaza - een supermarkt als alle andere. Kunstenaarsduo 'Dirty Beach' zet namelijk alle trucs in die consumenten aanzetten tot koopgedrag; gecontroleerde verlichting, een duidelijke winkelroute, toonaangevende lay-out, verleidelijke aanbiedingen en jingles. Alle producten in de schappen zijn opnieuw gelabeld met voor de consument herkenbare merken zoals Bang Tidy of Eau so Transparant, gevonden tussen de basaltblokken langs het IJ. En ons wiet assortiment? Dat heet nu High Tides.
 
Ironische parodie
Eerder bouwde het kunstenaarsduo uit Brighton al met veel succes twee vergelijkbare supermarkten van afgedankte items van Engelse stranden onder de vlag ‘TruCost Super M-Art’. De supermarkten zijn een ironische parodie op de vervuiling van onze wereld als een direct gevolg van ons eigen gedrag.
Water is een kostbaar goed
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Deze bijzondere kunstinstallatie vindt niet voor niets tijdens SAIL plaats. De Plastic Soup Foundation vindt het belangrijk om juist het publiek van SAIL er bewust van te maken wat er onder en rondom al die prachtige monumentale schepen plaats vindt. Water is een kostbaar goed. We zijn blij dat je inmiddels kunt zwemmen in de Amsterdamse grachten, maar als je ziet wat er in windhoeken, aan de wal en onder steigers blijft hangen, zwem je liever met je neus en mond dicht.”
Het adres en de openingstijden van de supermarkt vind je hier .
Bron: Plastic Soup Foundation

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar