Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Superlekkere duurzame rookworst bestaat (nog) niet

  •  
16-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

"Er bestaat nog geen superlekkere duurzame rookworst. Dat moet beter en daar ga ik me voor inzetten." Dat zei tv-kok Pierre Wind vandaag in Den Haag waar hij samen met Natuur & Milieu de resultaten van de duurzaamheids- en smaaktest voor rookworst bekend maakte. Mensen die graag lekkere rookworst eten en zorg hebben voor het milieu kunnen het beste de Gelderse rookworst van Albert Heijn of de magere varkensrookworst van Lifestyle kopen, adviseert Natuur & Milieu. Deze worsten kregen vandaag de aanmoedigingsprijs voor lekkerste duurzame rookworst.
In totaal zijn 21 rookworsten getest op duurzaamheid waarvan elf meededen in de smaaktest.  De puur plantaardige worsten van Tivall en Vivera scoorden het beste op de uitstoot van broeikasgas, energiegebruik en ruimtebeslag. "Heel duurzaam, maar niet lekker", was het oordeel van de jury. De smaak is belangrijk, want als duurzame rookworsten niet lekker genoeg zijn, zal hun marktaandeel nooit groter worden. "Ik daag heel voedsel-Nederland uit om met een fantastisch lekkere duurzame rookworst te komen die iedereen graag bij de boerenkool eet,"  zegt Pierre Wind die met een filmpje verslag deed van zijn zoektocht naar de ultieme rookworst. Zijn recept is hier te downloaden.
De bekende Hema-rookworst en de Gelderse rookworst van Unox scoorden matig op duurzaamheid. Ze kwamen niet verder dan een respectievelijk 16e en 12ste plaats.  Sijas Akkerman van Natuur & Milieu geeft de worstenmakers een paar tips voor duurzaamheid: "Stop meer plantaardige ingrediënten  in rookworst, maak meer gebruik van kip en gebruik verantwoorde soja in het veevoer."
Het smaakoordeel van Pierre Wind en Natuur & Milieu is deels gebaseerd op een smaaktest onder studenten van een horeca-opleiding. Op basis van cijfers van Blonk Milieuadvies berekende Natuur &  Milieu de milieubelasting van verschillende rookworsten. De combinatie van deze gegevens plus het professionele oordeel van Pierre Wind bepaalden de eindscore.
Rookworsten met minder vlees zijn beter voor het milieu. Als alle Nederlanders 1 dag per week geen vlees eten scheelt dit de CO2 uitstoot van 5,2 miljard autokilometers.  Dit is 5 procent van het totale aantal autokilometers in Nederland. Minder vlees is ook nog eens gezonder omdat we dan minder verzadigde vetten binnenkrijgen. Daarom wil Natuur & Milieu de Nederlandse vleesminderaars, bijna 70 procent van de bevolking, een handje helpen. Dat kan door een deel van het vlees in bijvoorbeeld worst te vervangen door plantaardige ingrediënten. Akkerman: "Zeker van een rookworstengigant als Unox verwachten we volgende winter een duurzame rookworst om onze vingers bij af te likken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.