Vroege Vogels

Superdatabase natuurgeluiden: van vossengeblaf tot merelgezang

  •    •  
11-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1329 keer bekeken
  •  
Kaart Xeno-Canto

© foto:Xeno-Canto

Wat hoor je hier? is het een walvis, een vis of een kikker? Miljoenen dierengeluiden uit de hele wereld kun je allemaal vinden op de grootste natuurgeluiden- en biodiversiteitswebsite, GIBF.org.  Daar zijn deze week nog eens 25000 vogelgeluiden bijgekomen. Afkomstig van de Nederlandse website: Xeno-canto.org . Maar er moeten nog veel meer geluiden bij van andere dieren, zoals van de kwabaal of de vos. Vandaar dat Willem Pier Vellinga van Xeno-Canto rond de tafel is gaan zitten met Baudewijn Odé, bekend van zijn opnames van krekels en vissen. Want ook die moeten in de toekomst op Xeno Canto komen.

Xeno Canto

Xeno-Canto begon tien jaar geleden als een klein hobbyproject over Zuid-Amerikaanse vogels, opgezet door de Nederlanders Bob Planqué en Willem-Pier Vellinga. Inmiddels zijn er geluiden van elk continent beschikbaar en voegen meer dan 300 gebruikers maandelijks nieuw materiaal toe. GBIF, of de Global Biodiversity Biodiversity Facility, verzamelt alle date over biodiversiteit wereldwijd en maakt deze vrij beschikbaar voor iedereen. Tot op heden waren dat nog niet zoveel vogelgeluiden. Veel vogels zijn vaak niet zichtbaar maar hun aanwezigheid wordt aan de hand van geluiden en zang vastgesteld. Een van de nieuwste ontwikkelingen is dat er een microfoon in het bos geplaatst wordt en dat de opgenomen geluiden via 'artificial intelligence' herkend worden. Om deze algoritmen te trainen zijn er opnamen nodig waarmee de opnamen vergeleken kunnen worden. Dit is onder andere een van de toepassingen van de Xeno-Canto dataset.

Luister naar bijzondere dierengeluiden

Een paar van de wonderlijke dierengeluiden hoor je in het onderstaande filmpje. Het laatste opgenomen geluid is een van de 'onbekende' geluiden waarvan Xeno-Canto niet weet wat het is.
Geniet hieronder van de natuurgeluiden en herken jij het onbekende geluid? Laat het ons weten.
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

kuiphuis
kuiphuis14 jan. 2019 - 17:57

Het laatste geluid is volgens mij de koolmees

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.