Vroege Vogels

Super de Boer stelt strengere gifeisen groente, fruit

  •  
13-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groente.jpg
Super de Boer gaat als eerste Nederlandse supermarkt extra eisen stellen voor resten landbouwgif op groente en fruit. Met hun leveranciers worden onder meer normen afgesproken die twee keer zo streng zijn dan de huidige wettelijke eisen. De bekendmaking volgt een dag nadat Milieudefensie, Natuur & Milieu en Goede Waar & Co een ranglijst publiceerden van de prestaties van supermarkten op het gebied van landbouwgif op groente en fruit.  De organisaties zijn verheugd dat Super de Boer als eerste Nederlandse supermarktketen deze stap zet.
Uit meetgegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit over de tweede helft van 2006 bleken Spar, Super de Boer en C1000 het vaakst producten te hebben verkocht die niet voldoen aan de wettelijke normen. Ook C1000 zegt de cijfers serieus te nemen en gaat haar leveranciers aanspreken op de problemen. C1000 gaat echter geen aanvullende eisen stellen zoals Super de Boer wel doet.
Gisteren lanceerden Milieudefensie, Natuur & Milieu en Goede Waar & Co de Groente & Fruit Wijzer. Op dit kaartje kunnen consumenten zien hoe ze producten kunnen kopen die het minst vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. De Groente & Fruit Wijzer is gebaseerd op gegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit, een overheidsinstantie. Hieruit blijkt dat de huidige wettelijke normen niet voldoende zijn om (ongeboren) baby's en kinderen te beschermen tegen gezondheidsschade door resten landbouwgif.
Op basis van de wetenschappelijke inzichten van onder meer de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) is voor een groot aantal stoffen een gezondheids-norm vastgesteld. Het komt regelmatig voor dat het gehalte van gifresten op groente en fruit onder de wettelijke norm blijft, terwijl de WHO-gezondheidsnormen worden wél overschreden.
Afgelopen maandag sprak professor Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het televisieprogramma Radar ook al zijn zorg uit over de huidige wettelijke normen voor resten van bestrijdingsmiddelen. Hij stelde dat deze onvoldoende rekening houden met de specifieke kenmerken van kwetsbare groepen als zwangere vrouwen en kleine kinderen. Sauer pleitte voor strengere normen die uitgaan van de risico's voor zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen.
Vorige week hebben de organisaties de twintig grootste supermarktketens in Nederland een brief gestuurd met suggesties hoe de problemen met bestrijdingsmiddelen kunnen worden voorkomen. Net als in Duitsland kunnen Nederlandse supermarkten extra eisen stellen aan hun leveranciers om de gezondheid van hun klanten te beschermen. De organisaties zijn blij dat Super de Boer als eerste het goede voorbeeld van de Duitse supermarkten volgt.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.