Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Succesvol weidevogelbeheer in de Eempolders

30 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
903 keer bekeken
Weidevogelbeheer staat flink in de belangstelling, omdat het niet goed gaat met de weidevogels in Nederland. Grote agrarische gebieden zijn door de intensivering van de landbouw droge biljartlakens geworden, waar weidevogels als de grutto moeilijk eten kunnen vinden. Er zijn weinig insecten voor de jongen en de volwassen vogels kunnen niet goed met hun snavel in de bodem tijdens hun zoektocht naar wormen.

Aandacht voor weidevogels

In de Eempolders doen ze het gelukkig anders: in dit agrarisch gebied is er veel aandacht en zorg voor de weidevogels. Haije Valkema, natuurbeheerder bij Natuurmonumenten, en Celine Roodhart van Vogelbescherming vertellen om en om hoe het weidevogelbeheer hier in elkaar zit. Het landschap is bijvoorbeeld open en vlak, zodat roofdieren die graag een weidevogelkuiken of -ei lusten, geen uitzichtpunten of verstopplekken hebben. Daarnaast is er een natuurreservaat waar het belang van de weidevogel voorop staat, met daaromheen weilanden waar productie belangrijk is, maar waar ook veel aandacht is voor agrarisch natuurbeheer.

Waterstand in de Eempolder

Omdat weidevogels van natte voeten houden, is in de Eempolders ook veel aandacht voor de waterstand. In het reservaat wordt het waterpeil bijvoorbeeld een aantal maanden verhoogd. Hierdoor groeit het gras trager, zodat jongen genoeg bewegingsvrijheid hebben en zo insecten kunnen zoeken tussen de begroeiing. Door de hoge waterstand is de grond ook makkelijker doordringbaar met de snavel, wormen komen omhoog en zo hebben de volwassen vogels genoeg te eten. 

Maaien en predatie

Een andere maatregel die genomen wordt, is het uitstellen van de maaidata. Zo hebben weidevogels alle rust en ruimte om eieren te leggen en kunnen de kuikens opgroeien. En als er eenmaal gemaaid wordt, wordt er met een ruime boog om de nesten heengereden. 

Daarnaast is predatie een groot probleem voor de weidevogels in de Eempolders. Er zijn namelijk veel dieren die graag weidevogeleieren- en kuikens eten, zoals de vos en buizerd. Het gebied wordt daarom zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor deze dieren. Om predatie te voorkomen wordt er ook op de vossen geschoten. Dit is het sluitstuk van weidevogelbeheer. 

Kijk de uitzending over de Eempolders vrijdag 30 april om 19.50u op NPO2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema30 apr 2021 - 18:23

mooie video en duidelijke uitleg.