Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Succes van de purperreiger

  •  
02-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Tijdens een bezoek aan het Naardermeer moet je jezelf er soms even aan herinneren dat purperreigers zeldzame reigers zijn in ons land. Er vliegen er hier zoveel over je hoofd dat je blijft opkijken. Zo’n 10% van alle purperreigers in Nederland, in totaal zijn het er 900 tot 1000, is te vinden in het Naardermeer. De purperreiger in het Naardermeer is een succesverhaal waar ze bij Natuurmonumenten maar wat trots op zijn.

Purperreiger versus gans

In 2015 ging het de purperreigers nou niet bepaald voor de wind in het drassige Naardermeer. Er werden in dat jaar slechts 46 nesten geteld. Daar was ganzenvraat hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van. Die eten niet direct de nesten van de purperreigers, maar wel de rietkragen waar de purperreigers het liefst in broeden. Minder riet en dus minder purperreigers. 

Drassig Naardermeer

Het drassige moerasland van het Naardermeer is de ideale leefomgeving van de purperreiger. Het vele water is de ideale plek om vis te vangen en zelfs de, in het Naardermeer rijkelijk aanwezige ringslang, staat op het menu. En dus werd het zaak om het riet te beschermen.

Bij wijze van test werden na het dieptepunt in 2015 enkele rietkragen ingerasterd. En het succes volgde snel. In 2017 was het aantal nesten meer dan verdubbeld. Ook dit jaar was het weer een prima jaar voor de bijzondere reiger in het Naardermeer.

Vroege Vogels in het Naardermeer: vrijdag 2 oktober 2020 om 19.50u op NPO2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema1 okt. 2020 - 19:56

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.