Vroege Vogels

Succes: Intratuin stopt verkoop glyfosaat

  •  
09-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roundup_09.jpg
De keten van tuincentra heeft naar eigen zeggen inmiddels voldoende ecologische alternatieven in het assortiment om deze middelen te schrappen uit het aanbod.
Glyfosaat is de stof die gebruikt wordt in bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, zoals RoundUp. Glyfosaat is schadelijk voor mens en milieu. Het wordt door wetenschappers in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en andere ernstige gezondheidsgevolgen.
Verschillende organisaties pleitten eerder tevergeefs voor een verbod op de stof, die gevaarlijk zou zijn voor het milieu. De producenten zeggen echter dat glyfosaat bij juist gebruik onschadelijk is maar dat juiste gebruik is volgens Intratuin moeilijk te controleren. De keten heeft er daarom voor gekozen om alle 22 middelen die de stof bevatten, niet meer te leveren.
De Tweede Kamer nam dit jaar al een motie aan die aandrong op de een verbod op de verkoop van glyfosaatproducten aan consumenten. Op veel planten van de Intratuin worden nog steeds pesticiden aangetroffen die schadelijk zijn voor bijen, aldus Greenpeace. Greenpeace zet haar campagne door om Intratuin tot echte stappen op te roepen. Al meer dan 66.000 mensen hebben de petitie aan Intratuin ondertekend op  www.reddebijen.nl .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.