Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Subsidies om schepen aan wal te voorzien in elektrische stroom

  •  
10-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
526 keer bekeken
  •  
Schip_soja_wff AMsterdam haven containerschip

Braziliaans containerschip met lading soja

© WFF

Op negen plekken in Nederland kunnen aangemeerde zeeschepen de komende jaren aan de stekker worden gelegd, zodat zij geen generatoren hoeven aan te zetten om in hun stroombehoefte te voorzien. Daar is tot dusver 15 miljoen euro aan subsidies voor toegekend, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat).

Plan om duurzamer te worden

De aanleg van zogenoemde walstroominstallaties moet de scheepvaart helpen duurzamer en schoner te worden. "Een schip dat is aangesloten op walstroom stoot vrijwel geen CO2, stikstof en fijnstof uit, en produceert ook nog eens veel minder geluid", zegt Harbers. "Dat is winst voor de omgeving, en de mensen die daar wonen of werken."

Budget

Met de eerste projecten is in totaal 70 miljoen euro gemoeid, waarvan 55 miljoen voor rekening komt voor de sector zelf. De eerste schepen kunnen al eind dit jaar worden aangesloten in de havens van Vlaardingen en Vlissingen. Dit jaar is een bedrag van in totaal 13 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe walstroomprojecten.

Vervuiling door scheepvaart

De internationale scheepvaart is extreem vervuilend, zorgt voor een boel schadelijke herrie onder water en heeft anders dan veel andere sectoren weinig plannen om echt te verduurzamen. Dat moet anders, vindt Eelco Leemans van de Clean Arctic Alliance. Met deze koepelorganisatie heeft hij zich de afgelopen jaren met succes ingezet voor het afbouwen van stookolie in de Arctische wateren. Leemans schoof in de radio-uitzending van 5 februari 2023 aan bij Vroege Vogels.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.