Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Subsidieregels groene stroom veel beter'

  •  
25-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_300077.jpg

© Windmolen

De subsidieregeling voor duurzame energie (SDE) laat voor volgend jaar spectaculair veel kleine verbeteringen zien, vindt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. Hij hoopt dat ook wat wordt gevonden op de run op subsidie voor zonnepanelen door particulieren. Dit jaar was de regeling al heel snel na openstelling overtekend.
Daar moet nog wat aan gebeuren, vindt Samsom. ,,Misschien lukt het nog voor 2010, maar in elk geval voor 2011''. Het zit hem niet lekker dat nu niet elke aanvraag leidt tot plaatsing van een zonnepaneel, maar wel de aanvraag van een ander in de weg zit. Volgens hem zou het helpen als iedereen die zo'n paneel heeft geïnstalleerd subsidie zou krijgen. Hoewel de investeringen door particulieren niet de grootste bijdrage leveren aan het bereiken van de doelen voor durrzame energie, zijn ze volgens hem wel belangrijk voor het draagvlak. Inschrijven voor de SDE-regeling kan komend jaar vanaf eind januari tot november, eerder dus dan in 2009 toen vanaf april kon worden aangemeld.
De SDE (Subsidieregeling Duurzame Energie) subsidieert in 2010 alle vormen van duurzame energieopwekking die ook in 2009 al onder de regeling vielen, bijvoorbeeld zonne-energie, de productie van gas uit biomassa en waterkracht. Wel komt er dus meer ruimte voor de opwekking van windenergie op land en op zee terwijl de regeling ook dienst doet als vangnet voor nieuwe grote warmtekrachtkopelingsinstallaties (wkk's). Voor wind op zee kan binnenkort worden ingeschreven. Voor het eerst, want daar werd deze kabinetsperiode nog geen subsidie voor verstrekt.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelde dinsdag in een brief aan de Kamer dat vorig jaar en dit jaar ruim 11.700 aanvragen voor de SDE-regeling zijn gehonoreerd. ,,Nog voor het einde van 2009 zal het aangevraagde vermogen de 800 megawatt overschrijden, goed voor een productie jaarlijks van circa 2.900 gigawattuur aan duurzame elektriciteit. Dat is gelijk aan de levering van duurzame elektriciteit van ruim 900.000 huishoudens.'' In 2010 gaat ze voor projecten die in totaal voor meer dan 1500 megawatt opleveren.
Van der Hoeven rekent voor dat deze kabinetsperiode tussen de 2783 en 3137 megawatt kan worden gerealiseerd. ,,We zijn dan ook op de goede weg, al ligt er nog een forse uitdaging voor ons de komende twee jaar. Er moet immers een goed fundament liggen, waar volgende kabinetten in ieder geval tot 2020 op kunnen voortbouwen om tot 20 procent duurzame energie te komen.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.