Vroege Vogels

Subsidie voor "Hydrogen Valley" in Noord-Nederland

  •  
17-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
splash_RS

© pixabay

Noord-Nederland krijgt subsidie voor hun zogenoemde Hydrogen Valley. Hiermee worden Groningen, Drenthe en Friesland Europese waterstofkoplopers. De Europese Commissie heeft het project geselecteerd voor een subsidie van 20 miljoen euro met een publiek-private cofinanciering van 70 miljoen euro. 

Deze subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland. Uiterlijk januari 2020 kan het zesjarige project van start. 

Minister Wiebes (EZK) zei donderdag op een symposium: “Dit is een mooi voorbeeld hoe Groningen, Drenthe en Friesland voorlopers zijn als nieuwe duurzame energie-provincies. Omdat het Groningengasveld in 2022 sluit, biedt dit project het noorden van het land mooie kansen en werkgelegenheid. De regio heeft alles in huis koploper te worden in de energietransitie.”


Gehele keten

Naast grootschalige productie van waterstof zijn er ook verschillende projecten over de hele keten die worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn waterstof als toepassing voor de verwarming van huizen in Hoogeveen en Groningen en een ondergrondse waterstofopslag bij Veendam. Ook zalwaterstof worden gebruikt voor onder meer bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s en er komen waterstoftankstations in Groningen en Emmen bovenop de reeds geplande. Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof (H2) gebouwd en wordt groene H2 ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen. Juist de zwaardere voertuigen zijn zeer geschikt voor het gebruik van waterstof en daar is ook de grootste CO2-reductie en milieuwinst te behalen.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.