Subsidie Rotterdamse groene daken
• 05-09-2008
• leestijd 2 minuten
“Een groot deel van de Rotterdamse daken is plat. Groene daken kunnen werken tegen luchtverontreiniging als het grootschalig wordt toegepast”, zegt Daniël Goedbloed. Hij is projectmanager groene daken bij Gemeentewerken in Rotterdam. Sinds half juli geeft de stad subsidie aan de bewoners op het aanleggen van een dak met begroeiing.
De gemeente past groene daken waar mogelijk zelf toe. Wanneer ergens een nieuw plat dak komt, krijgt het plantjes. Vaak mos en vetplantjes. Het gemeentearchief en de bibliotheek hebben het al. Wie als particulier of bedrijf zelf zo’n dak wil, kan 25 euro subsidie krijgen per m2. Dat is ongeveer de helft van de kosten voor het aanbrengen van een dikke laag bitumen tegen de plantenwortels, aarde en beplanting. De dakbedekking zelf, of een nieuwe constructie zit niet in dit bedrag.
Fijn stof
Rotterdam hoopt dat groene daken luchtvervuiling tegengaan. Ze vangen namelijk fijn stof weg. Maar hoeveel dat is, is niet berekend. De stad vindt de groene daken een mooi gezicht en ze helpen overlast op het riool tegengaan. “Vooral in dichtstedelijk gebied is er weinig ruimte voor overtollig water. Er is geen plek om grachten en singels te graven, dus gaan we het dak op”, zegt Goedbloed. Regenwater verzamelt zich op groene daken en zo vormen ze een soort buffer.
Waterschappen vinden dat zo interessant dat ze zelfs aan de subsidie mee betalen. Zij krijgen straks minder water te verwerken. Toch werkt het alleen op grote schaal, zegt Harry van Luijtelaar van Rioned, de stichting die gaat over zorg voor de riolering. “Je moet een behoorlijk grote berging maken”, doelend op de hoeveelheid groene daken.
Riool
Een groen dak vertraagt de afvoer van water naar het riool, zodat dit niet overbelast raakt. Vervuild water komt dan in gracht of singel terecht. Maar bij langdurige hevige regen raakt ook een groen dak verzadigd raken met water. Luijtelaar: “Steden hebben behoefte aan minder water in het riool, zeker Rotterdam, daar knelt het enorm.” Maar tegen extreme buien helpt niks, legt hij uit. Goedbloed denkt dat het wel mee zal vallen.
De eerste aanvragen in Rotterdam zijn binnen, ook van particulieren met daken van 50 tot 550 m2. Rotterdam is de tweede stad die groene daken subsidieert. Groningen was ze net voor, Den Haag denkt erover na. Goedbloed heeft op uitnodiging van Amsterdam het Rotterdamse beleid toegelicht. Het Amsterdamse stadsdeel Centrum beslist binnenkort of het de aanleg van een groen dak financieel wil steunen.
Bron: Milieucentraal