Vroege Vogels

Stuwdammen niet groen

  •  
25-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
rivieren18.jpg
Bij stuwdammen denken we meteen aan het opwekken van groene energie,  maar die energie mag je lang niet altijd groen noemen. Bart Geenen is hydroloog en dammenexpert voor het Wereld Natuur Fonds en hij doet onderzoek naar de invloed van stuwdammen op het  ecosysteem en de biodiversiteit. Momenteel is hij actief in de twee grootste riviersystemen ter wereld, de Mekong in Azie en de Amazone in Zuid-Amerika. Beide rivieren kunnen tot nu toe vrijuit stromen, maar er liggen plannen om ook hier stuwdammen aan te leggen.
Paaigebieden
Door de aanleg van stuwdammen kunnen vissen hun paaigebieden niet meer bereiken, kunnen zaden en sediment niet meer meegevoerd worden met de rivieren en hele biotopen verdwijnen. Dit heeft met name op de lange termijn grote gevolgen voor zowel mens als dier.
In de Mekong delta alleen al zijn zestig miljoen mensen afhankelijk van de rivier. Het besluit van Laos om dit jaar al te starten met de bouw van een waterkrachtcentrale in de Mekongrivier zal de doodsteek zijn voor de ernstig bedreigde Irrawaddy dolfijn.
dolfijn_WNF
Irrawaddy dolfijn - WNF
In het Amazonegebied staat de biodiversiteit op het spel. Volgens Greenen is de aanleg van stuwdammen zelfs een grotere bedreiging voor het milieu dan de houtkap.
Energie opwekken
Tot op heden werd 60% van de stuwdammen gebouwd om landbouwgrond te irrigeren of overstromingen te voorkomen. Nu is een trend gaande in Afrika, Zuid-Amerika en Azië om deze te bouwen als opwekkers van energie. Het exporteren van energie naar het buitenland is namelijk een goede bron van inkomsten voor een land.
Niet groen
Vreemd genoeg is er in Europa een omgekeerde trend gaande, waarbij stuwdammen na hun houdbaarheidsdatum niet meer herbouwd worden, omdat de winstmarges te laag zijn. Stuwdammen zijn eigenlijk dus helemaal niet zo groen als we wel eens denken.
Lees meer over de stuwdammen in de Mekongdelta en het Amazonegebied .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.