Vroege Vogels

Studies over glyfosaat moeten openbaar

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

Studies over de mate van kankerverwekkendheid en giftigheid van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat moeten openbaar. Het besluit van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) om die geheim te houden, is vernietigd door het Gerecht van de Europese Unie.

RoundUp van Monsanto

De rechters vinden het belang van het publiek om toegang tot informatie te hebben in dit geval belangrijker dan het belang van onder meer chemiereus Monsanto, dat het glyfosaathoudende middel Roundup maakt. Burgers hebben het recht te weten wat de gevolgen zijn als de stof in het milieu terechtkomt, is het oordeel.
De zaak was onder meer door groene Europarlementariërs aangespannen. De EFSA had gezegd dat openbaarmaking de commerciële en financiële belangen van de industrie ernstig zou schaden. De waakhond had gesteld dat de chemische stof niet kankerverwekkend is, hoewel sommige wetenschappers daar anders over denken. De betreffende studies gaan onder meer over testen met glyfosaat op ratten en muizen.

Gezondheidsrisico’s van glyfosaat

De Europarlementariërs reageren opgetogen op het vonnis. “Een overwinning in de strijd tegen geheimzinnigheid als het gaat over de milieu- en gezondheidsrisico’s van gevaarlijke producten als glyfosaat”, aldus de Belg Bart Staes. Het publiek en onafhankelijke wetenschappers kunnen volgens hem voortaan zien hoe chemische bedrijven hun eigen rapporten schrijven om toestemming te krijgen om hun producten op de markt te krijgen. Greenpeace spreekt van “een grote stap naar meer transparantie en verantwoording in het Europese besluitvormingsproces”.
Over glyfosaat is de laatste jaren veel te doen. De Europese vergunning ervoor werd in 2017 met vijf jaar verlengd. De EFSA heeft twee maanden de tijd om in hoger beroep te gaan.
Bron: ANP

Meer over:

roundup, glyfosaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.