Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Studenten VU willen ‘fossiel-vrije’ universiteit_28_03_2013

  •  
28-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VU.png
Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam vragen vandaag aan hun College van Bestuur geen geld in fossiele energiebedrijven te stoppen. Niet via aandelen en niet via pensioenen.
Economische zeepbel
Daarmee geven zij de aftrap voor een landelijke beweging die Stichting Urgenda start met studenten overal in Nederland. Deze actie heeft als doel de volgende economische zeepbel door te prikken.
Balans
Fossiele energiebedrijven zouden namelijk 4/5e van hun bewezen voorraden in de grond moeten laten zitten en die ook niet moeten opvoeren op hun balans, aldus de initiatiefnemers.  
 
Do the math
De actie is overgewaaid uit de VS en Canada. Onder de noemer ‘Do the Math’ (doe je rekenwerk) riepen studenten van inmiddels honderden universiteiten hun besturen op om af te zien van investeringen in fossiele energiebedrijven.
Niet zozeer uit idealisme, maar vanuit de economische overtuiging dat we te maken hebben met de volgende economische ‘zeepbel’ na de ICT en bankensector: de ‘carbon bubble’. Een inspiratiebron voor deze activiteiten is het rapport ‘Unburnable Carbon – Are the world’s financial markets carrying a carbon bubble?
Bron: urgenda.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.