Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Studenten worden massaal geteisterd door de schurftmijt

  •  
28-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4403 keer bekeken
  •  
schurft_site

© Kalumet, CCBY-SA3.0

Hij kruipt onder de huid en veroorzaakt een ontzettende jeuk: de schurftmijt. Dit minuscule beestje, een spinachtige, is de afgelopen 10 jaar aan een opmars bezig. Studentenhuizen zijn er maar druk mee, de zalfjes die worden gebruikt om er vanaf te komen zijn niet aan te slepen. In een studentenhuis in Rotterdam maken ze van de nood een deugd en organiseren ze speciale schurftavonden.

Schurft en Rosé

Als je last hebt van schurft wordt geadviseerd je hele lichaam in te smeren met een crème. Omdat schurft doorgegeven wordt door huidcontact, moeten ook alle huisgenoten zich op hetzelfde moment insmeren. In een studentenhuis in de Rotterdamse wijk Kralingen maken ze daar maar iets leuks van: "de zogenoemde SER (schurft en rosé) avonden zijn altijd erg gezellig, we helpen elkaar met smeren en drinken er een glaasje rosé bij. Ook worden er spelletjes gespeeld", aldus bewoner Rixt.

Spinachtige

De schurftmijt, ofwel scabiës, is een spinachtige. De vrouwtjes scheiden een bepaald enzym uit wat de mensenhuid kan oplossen, en laten zich zo een paar millimeter diep de huid in zakken. Daar leggen de vrouwtjes hun eitjes en drinken ze lymfevocht. Van die eitjes wordt maar een klein deel volwassen. Bij de meeste besmette personen zijn er maar ongeveer 10 schurftmijten in het lichaam actief, terwijl het ontzettend veel jeuk kan veroorzaken.

Opmars 

De GGD in Rotterdam ziet de afgelopen 10 jaar een toename van schurftbesmettingen. Ook in omringende landen wordt dit gesignaleerd. De oorzaak is nog onbekend, vandaar dat de GGD een onderzoek start naar het DNA van de schurftmijt. Zo kan worden onderzocht of de schurftuitbraken in bijvoorbeeld studentenhuizen worden veroorzaakt door één schurftmijt, of dat er telkens herbesmettingen plaatsvinden vanuit verschillende bronnen. Volgens Ewout Fanoy (GGD Rotterdam) is dit hard nodig, want "lokaal ga je er niet dood van, het is wel ontzettend vervelend om schurft te hebben".

Heb je last van schurft? Hier kun je lezen wat je ertegen kunt doen.

Meer over:

scabiës, schurft
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.