Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Studenten testen auto op mierenzuur

  •  
14-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosmier.jpg

© Rode bosmier. Fotograaf: TheoTerwiel.

Een auto die niet op benzine rijdt, niet op diesel, niet op lpg en niet op elektriciteit, maar op een compleet nieuwe brandstof: mierenzuur. Studenten van de TU Eindhoven werken daaraan. Ze presenteren donderdag hun eerste model, een voertuig van één meter groot, dat zelf moet rijden.
Waterstof
Mierenzuur is een bijtende stof. Mieren, wespen en bijen gebruiken het bij de aanval en bij de verdediging. Het zit ook in de prikkende haartjes van brandnetels. Mensen gebruiken het al vele jaren, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen. De Eindhovenaren denken dat het ook de oplossing is voor de schone auto van de toekomst. Met een chemische reactie kan het mierenzuur namelijk snel worden omgezet in waterstof. Dat is geliefd, omdat de uitstoot bestaat uit hooguit een paar druppels water uit de uitlaat, maar er zijn nog veel hindernissen. Het gas moet bijvoorbeeld onder grote druk worden opgeslagen in de brandstoftank. Dat is duur en riskant. Vloeibaar mierenzuur heeft dat probleem niet.
Eerste mierenzuurauto
Mierenzuur biedt misschien nog meer mogelijkheden. ,,Energie uit zon en wind kan ook worden opgeslagen in mierenzuur en vervolgens gebruikt worden waar nodig'', zeggen de Eindhovenaren.De studenten willen in 2017 de eerste echte mierenzuurauto klaar hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.