Studenten maken tuktuk voor de helft schoner
• 19-05-2009
• leestijd 2 minuten
De tuktuk kan de helft minder CO2 uitstoten en een derde op brandstof besparen. Vier groepen studenten hebben er maanden op gestudeerd en kwamen elk met een speciale kit, die de driewielige Aziatische taxi schoner maakt. Zij hebben hun uitvinding maandag in Rotterdam gepresenteerd. De beste kit komt in India op de markt.
De Indiase chauffeur moet wel eerst investeren in de aanpassing van zijn voertuig. Dat gaat hem in het gunstigste geval 135 euro kosten. Het duurste systeem bedraagt 350 euro. Uiteindelijk houdt de bestuurder wel meer loon over, omdat er minder brandstof wordt verbruikt.
Het blijft nog even spannend welke studenten als winnaar uit de bus komen. Zij moeten deze zomer in India nog de strijd aan gaan met hun kompanen daar. Met welke oplossingen de Indiase groepen zijn gekomen, is afwachten. Ook mogen de chauffeurs deze zomer nog de verschillende systemen testen. Pas daarna wordt bekend welke kit in India in de praktijk wordt gebracht.
Mocht het project een succes worden, dan wil Enviu (de drijvende kracht achter de schone tuktuk) dat de kit ook in andere Aziatische landen op de markt komt. De organisatie uit Rotterdam richt zich op duurzame projecten. De vele miljoenen tuktuks leveren een flinke bijdrage aan de luchtvervuiling in grote steden in Aziatische landen. Samen veroorzaken ze bijvoorbeeld 10 procent van de koolstofdioxide in de lucht in India.
De studenten dingen mee naar een goedgevulde portemonnee. De winaar krijgt 10.000 euro. De deelnemende studenten komen van de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), Technische Universiteit Eindhoven (TUE) en TU Delft.
Bron: ANP