Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Student ontdekt nieuwe schildwesp

14 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Idiasta dichrocera Rotterdam

© Nieuwe soort schildwesp voor Nederland (Idiasta dichrocera). Foto: Kees van Achterberg

Bij een onderzoek naar insecten op groene daken is in Rotterdam, in de daktuin van het Erasmus MC, onverwacht een nieuwe soort voor Nederland gevonden: een schildwesp. Het minuscule wespje luistert naar de naam Idiasta dichrocera, en heeft vooralsnog geen Nederlandse naam.
Om te achterhalen of groene daken daadwerkelijk bijdragen aan de biodiversiteit onderzoekt Natuurhistorisch Museum Rotterdam welke planten en dieren er voorkomen. Er is vooral aandacht geschonken aan de insecten die er te vinden zijn. De eerste resultaten beginnen zich af te tekenen.
Eva Drukker, masterstudent aan de Wageningen Universiteit, voerde het veldwerk uit. Op uiteenlopende groendaken en daktuinen in heel Nederland heeft zij insectenvallen geplaatst. Die monsters moeten uitwijzen welke factoren een groen dak tot een succes maken voor insecten en andere kleine dieren.
Het toeval wil dat juist de nieuwe daktuin van het Erasmus MC in Rotterdam, de buren van Het Natuurhistorisch, de bijzondere vondst opleverde. Daar trof Eva een haar onbekend, klein insect aan: een sluipwespachtig beestje dat op het eerste gezicht meer wegheeft van een mier dan van een wesp. Dankzij expert Kees van Achterberg kon het beestje op naam worden gebracht.
Idiasta dichrocera is slechts 4 millimeter groot. In Nederland werd hij nooit eerder aangetroffen, maar wel in andere Europese en Aziatische landen, waaronder Duitsland, Zweden, Rusland en China. Over de levenswijze is vrijwel niets bekend. Men vermoedt dat de schildwesp een parasiet is van vliegenlarven. Wat de schildwesp nu juist op het ziekenhuisdak te zoeken heeft, is evengoed een raadsel.
De schildwesp is opgenomen in de collectie van Natuurhistorisch Museum Rotterdam onder collectienummer NMR 9970-137370. Liefhebbers zijn welkom om het insect te komen bewonderen. Een loepje is aanbevolen.
Eva Drukker met voor Nederland nieuwe schildwesp

© Eva Drukker met voor Nederland nieuwe schildwesp. Foto: Anne Dollee

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's