Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Struiken beschermen toendra tegen opwarming

  •  
29-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
standenduinen.jpg
Struiken helpen te voorkomen dat de permafrost in toendragebieden ontdooit. Bij permafrost is de bodem het gehele jaar bevroren. In de zomer kan de bovenste laag ontdooien. De gebieden lopen echter gevaar, omdat het Arctische gebied te lijden heeft onder de opwarming van de aarde.
Dichte begroeiing kan de dooi van de onderlaag verminderen, aangezien de schaduwen ervoor zorgen dat de ondergrond bevroren blijft. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit die maandag de resultaten van hun onderzoek naar de Siberische toendra publiceerden.
Als de toendragebieden teveel opwarmen, kan dit grote gevolgen hebben voor het klimaat. In de bevroren ondergrond zitten namelijk enorme hoeveelheden koolstof in de vorm van dode planten opgeslagen. Bij het smelten van de grond komen methaan en koolstofdioxide vrij. Dat draagt bij aan de opwarming van de aarde.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.