Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stropers doodgeschoten in Krugerpark

  •  
20-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rhino_kruger.jpg
Patrouillerende militairen hebben drie stropers doodgeschoten in het bekende Zuid-Afrikaanse Krugerpark. Dat maakte minister van Defensie Lindiwe Sisulu vrijdag bekend.
De stropers schoten op de militairen, die de grens bewaakten. Zij vuurden terug, waardoor de illegale jagers om het leven kwamen. De stropers hadden automatische geweren bij zich, net als een jachtgeweer, twee bijlen en mobiele telefoons.
Ivoor
De mannen hadden het gemunt op neushoorns. De ivoren hoorns van deze dieren zijn op de zwarte markt veel geld waard. Vooral in Azië is veel vraag naar hoorn, omdat die een lustopwekkende werking zou hebben.
Vorig jaar is het aantal gevallen van stroperij in Zuid-Afrika flink gestegen. Werden in 2007 nog dertien neushoorns gedood om hun hoorn, in 2008 steeg dat naar 33, in 2009 naar 122 en afgelopen jaar tot een triest hoogtepunt met 333 dode neushoorns.
Tussenhandel
In Zuid-Afrika leven nog ongeveer 21.000 witte en zwarte neushoorns. Dat is ongeveer 70 procent van de totale populatie. Dierenbeschermers vrezen dat de populatie gaat krimpen, als de stroperij blijft toenemen. De overheid besloot daarom in april militairen in te zetten in de nationale parken.
Natuurbeschermers hameren er echter op niet alleen de stropers aan te pakken, maar ook de tussenhandelaren en de kopers in Azië. Zij hebben veelal vrij spel en blijven daardoor de jacht op beschermde dieren aanwakkeren.
Bron: ANP
Foto: neushoorn in het Krugerpark, Zuid-Afrika (cc) mabarto

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.