Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stroomdraad en linten in West-Brabant om de wolf te weren

  •  
24-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

Om wolven van schapen en ander vee weg te houden, wordt in West-Brabant een proefopstelling van een zogeheten Turbo Fladry neergezet. Dit systeem is afkomstig uit de Verenigde Staten en bestaat uit een stroomdraad waaraan opvallende linten zijn bevestigd. Het is bedoeld om te voorkomen dat een zwervende en onervaren wolf schapen aanvalt.

De provincies Noord-Brabant en Zeeland hebben opdracht gegeven tot het plaatsen van de stroomdraad en de linten. In de omgeving van West-Brabantse plaatsen als Dinteloord, Steenbergen en Nieuw-Vossemeer is de afgelopen weken een jonge wolf gesignaleerd. Vorige week is ook een wolf gezien in het Zeeuwse Schouwen-Duiveland, vermoedelijk gaat het om hetzelfde dier. Een jonge wolf is onervaren in de jacht, daarom is het mogelijk dat het dier schapen en ander vee aanvalt in plaats van wilde prooidieren.

De Noord-Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers hoopt dat het systeem met stroomdraad en linten schapen en ander vee gaat beschermen tegen zwervende wolven. Die zijn voorzichtig en argwanend en durven in eerste aanleg een fladderlint niet te passeren vanwege de lichtschitteringen en het geluid dat de linten in de wind maken. Als ze toch dichterbij komen, werkt de stroomdraad, aldus de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Of het systeem werkt zoals verwacht, wordt nu in de praktijk getest.

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.