Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stroom uit de Sahara

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het is op papier het grootste duurzame energieplan ooit. Een Duits project om gigantische zonnecentrales te bouwen in de Afrikaanse woestijn. Van Marokko tot de Sinai. Het zou op termijn zo’n 15% van de Europese stroomvoorziening kunnen leveren. Niet dat alle opgewekte stroom ook naar het noorden vloeit. Een groot deel van de zonne-energie blijft in Afrika zelf. 55 grote bedrijven doen mee aan het miljardenproject Desertec , zoals Siemens, RWE en Deutsche Bank. Aan het hoofd een Nederlander: Paul van Son.
Om al die zonnecentrales te kunnen bouwen is een oppervlakte nodig van minstens 17.000 vierkante kilometer. De bedoeling is tevens dat op termijn, naast Duitsland, ook andere Europese en Noord-Afrikaanse landen kunnen participeren, zodat het stroomvolume de voorziene 15% kan overstijgen.
Het gaat overigens met name om zonthermische centrales. Gigantische spiegels vangen hierbij het zonlicht op, concentreren het en verhitten er een olie mee. Met die hete olie wordt een 'gewone'elektriciteitscentrale gestookt.
De Sahara is met een oppervlakte van ruim 9 miljoen vierkante kilometer de grootste woestijn op Aarde. De zon straalt hier zo uitbunidg, dat ook een gewoon 'PV' zonnepaneel ruwweg driemaal meer elektriciteit opwekt dan in Noord-Europa. Om heel Europa van energie te voorzien, hoef je in theorie slechts 0,3% van de Sahara te bedekken met zonnepanelen.
Foto 2: (c) Desertec
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor