Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Strijden als kat en hond over import bont

  •  
20-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kat_01.jpg
Het invoeren van honden- en kattenbont wordt in de Europese Unie per 1 januari verboden. Actiegroepen stellen dat Nederland onvoldoende hierop is voorbereid, maar een woordvoerder van het ministerie van LNV zegt dat de Voedsel en Waren Autoriteit wel degelijk alert is.
Volgens 'Actie tegen Dierenleed' en 'Dieren helpen in Azië' valt het niet mee om nepbont te onderscheiden van honden- en kattenbont. Gerenommeerde kledingmerken doen het voorkomen alsof ze nepbont verkopen, maar maken gebruik van onder meer goedkoop hondenbont uit China.
,,Het is teleurstellend te ervaren dat het ministerie van LNV de Europese verordening op een stoffige plank heeft laten liggen,'' schrijven de actiegroepen. Volgens hen is er ,,keihard bewijs dat miljoenen huiskatten en honden voor bont worden gefokt, gestolen, gemarteld en levend gevild.''
De woordvoerder van LNV steekt zijn teleurstelling over deze kritiek niet onder stoelen of banken. Ons land heeft de beschikking over geavanceerde apparatuur en onderzoek heeft al uitgewezen, dat honden- en kattenbont nauwelijks voorkomen in ons land. ,,Nederland heeft een eenzijdig importverbod overwogen. Juist omdat het probleem hier niet omvangrijk is, heeft ons land zich sterk gemaakt voor een Europees importverbod.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.