Plastic Soup Surfer Merijn Tinga
© Vroege Vogels
Vijf miljoen bekertjes gooien we in Nederland elke dag weg. Het is een doorn in het oog van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. En daarom heeft hij een surfboard gemaakt van wegwerpbekers en reist hij er vanaf vrijdag 1 juli mee van Brussel naar Amsterdam. Voor de milieuactivist is het een tocht tegen de wegwerpsamenleving en voor hergebruik. Tijdens de reis ontmoet Tinga onder andere Frans Timmermans. De Eurocommissaris komt na de zomer met nieuwe richtlijnen voor verpakkingen.
De tocht is het startsein van een nieuwe campagne tegen wegwerpbekers. Volgens Tinga staan de bekers symbool voor de wegwerpmaatschappij waarin we leven. De afstand Brussel-Amsterdam is 385 kilometer. Als je alle vijf miljoen bekers, die in Nederland dagelijks worden weggegooid, achter elkaar zou zetten dan kom je volgens de milieuactivist ook ongeveer op die afstand. Tinga zal de reis surfend (met een elektrisch motortje) afleggen. De board is gemaakt van 500 koffiebekers.
Board van koffiebekers
© Merijn Tinga
Tinga vindt dat we moeten stoppen met wegwerpspullen. Hergebruik moet de nieuwe norm worden. Samen met Mission Reuse (een initiatief van o.a. stichting Natuur en Milieu en Recycling Netwerk Benelux) zet hij zich in om dat voor elkaar te boksen. Volgens Tinga zijn de huidige businessmodellen volledig gebaseerd op het eenmalig gebruik. Verder zijn veel materialen niet geschikt om te recyclen. Kortom de afvalberg groeit en groeit. Vanaf 2021 gelden er in Europa overigens nieuwe regels voor producten van wegwerpplastic. Zo is de verkoop van bepaalde producten verboden, zoals plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, wattenstafjes en rietjes. Tinga wil dat er meer wegwerpspullen in de ban gaan.
© bron: pixabay
De afgelopen jaren was de Plastic Soup Surfer vooral druk om statiegeld op de kaart te zetten. En met succes. Zo is er nu statiegeld op kleine PET-flesjes en moet vanaf begin volgend jaar statiegeld worden geheven op blikjes. Al heeft de sector al aangegeven dat ze 1 januari 2023 niet gaat halen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van milieu heeft deze week laten weten dat ze het niet eens is met deze uitstel. Wat haar betreft moet het statiegeldsysteem voor blikjes gewoon op 31 december dit jaar worden ingevoerd.
Flesje
© FreeImages.com/Filippo Vicarelli
Helaas vind ik nog veel statiegeldflesjes tijdens mijn dagelijkse ruimrondes. Ze zijn meestal onherstelbaar beschadigd en kunnen niet meer door de statiegeldmachine gescand worden. Ik vermoed dat men ze expres plattrapt. Jammer voor de daklozen ook die hierdoor een zakcentje kunnen verdienen. Ik heb dit ook al bij milieudefensie gemeld. Als er statiegeld op blikjes komt, zou dit op gewicht moeten gaan omdat de meeste blikjes die ik ruim gedeukt of platgereden zijn. Ik acht supermarkten en fastfoodketens verantwoordelijk voor een en ander. Veel meer vind ik dat zij big belly's moeten sponsoren. Dit zijn vuilnisbakken met een compressiesysteem op zonne-energie. Supermarkten verdienen nu 10 cent meer en kunnen hun handen in onschuld wassen. Ik kan willekeurig 200m straat of groenstrook in Amsterdam met een bijdehandje ruimen en dan verzamel ik meer dan 100stuks afval of een vol vuilniszakje.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.