Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stresstest Borssele in strijd met Europese eisen

  •  
27-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kernenrgie_kerncentrale_ker.jpg
Kerncentrale Borssele houdt zich niet aan de specificaties voor de stresstest die door de Europese nucleaire waakhonden zijn vastgesteld. Ongevalscenario’s met een kleine kans op voorkomen worden bij voorbaat niet meegenomen in de stresstest. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Oostenrijkse kernenergiedeskundige Antonia Wenisch. Op 31 oktober brengt EPZ, de eigenaar van Borssele, de definitieve resultaten van de stresstest naar buiten.
Tsunami en aardbeving
“EPZ houdt ons voor de gek door bij voorbaat ongevalscenario’s uit te sluiten. In Japan hielden ze een tsunami en aardbeving van deze omvang ook niet voor mogelijk. De stresstest is juist bedoeld om erachter te komen wanneer een kerncentrale faalt, dan moet je dus ook onwaarschijnlijke - maar niet onmogelijke -  scenario’s onder de loep nemen”, aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. EPZ sluit in de stresstest met name ongevalsscenario’s uit die veroorzaakt worden door externe factoren. Om welke voorbeelden het precies gaat blijkt niet uit de tot nu toe gepubliceerde tussenraportage.
Meltdown
Wenisch omschrijft in haar rapport ook een aantal denkbare scenario’s waardoor in Borssele in meltdown kan plaatsvinden. Als bijvoorbeeld de dijk doorbreekt en de kerncentrale onder water staat kunnen de noodstroomgeneratoren de kern maximaal 72 uur koelen. Daarna zal de kern oververhit raken en smelten. De in 1973 in bedrijf genomen kerncentrale is daarnaast ook niet bestand tegen de inslag van een passagiersvliegtuig. In Duitsland zijn direct na de ramp in Fukushima alle kerncentrales van een vergelijkbaar ontwerp gesloten.
Stresstest
Minister Verhagen heeft in een brief van 26 september 2011 zijn goedkeuring verleend aan de manier waarop EPZ de stresstest gaat uitvoeren. Teuling: “Minister Verhagen wil koste wat kost een tweede kerncentrale in Nederland en verdoezelt de gevaren van kernenergie. Hij vond het niet nodig om na Fukushima, kerncentrale Borssele uit voorzorg te sluiten. Ook nu ziet hij door de vingers dat EPZ de regels aan zijn laars lapt.”
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.