Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stress maakt van ratten gewoontedieren

  •  
31-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruinerat.jpg
Als ratten lange tijd gestrest zijn, worden ze gewoontedieren. De ratten nemen steeds dezelfde beslissingen en volgen liever de bekende weg. Ook de hersenen passen zich aan om dit gedrag te ondersteunen.
Dat blijkt uit een Portugees onderzoek dat donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Science is gepubliceerd. Om de ratten gestrest te maken, lieten de onderzoekers de dieren gedurende drie weken steeds plotseling in het water vallen. Ook werd hun leefruimte af en toe verkleind en werden de ratten opgesloten met een sterkere soortgenoot.
De gestreste ratten reageerden heel anders op testen dan de dieren die ontspannen waren. De dieren moesten op een knop drukken om eten te krijgen en de gestreste ratten leerden slechter hoe het systeem werkte. Ook bleek bij deze onderzoeksgroep dat het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat doelgericht en logisch gewerkt kan worden, was gekrompen. Het deel dat gewoontes ontwikkelt, was vergroot.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.