Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Strengere regels tegen foute puppyhandel

29-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beagle
Nederland moet de regels aanscherpen om de malafide handel in puppy’s aan te pakken. De Dierenbescherming vindt dat puppyhandelaren een registratienummer moeten krijgen dat in elke advertentie waarin pups worden aangeboden moet komen te staan. De puppyverkoper is daardoor op te sporen.

Witte lijst

Ook zou er een zogeheten witte lijst moeten komen van hondenfokkers die hun zaakjes op orde hebben en het goed doen. Dat vindt de Dierenbescherming, die maandag aftrapte voor de actie ‘Stop foute puppyhandel’. Hiermee wordt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) opgeroepen snel maatregelen te nemen om de handel in pups in goede banen te leiden.

Afkomst onbekend

In ons land worden jaarlijks zo’n 150.000 honden gekocht. Van ongeveer de helft daarvan kan niet worden vastgesteld waar ze vandaan komen. De Dierenbescherming vreest dat deze diertjes van foute fokkers in onder meer Oost-Europa komen. ,,Fokteefjes worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy’s te produceren. De pups worden veel te jong bij hun moeder weggehaald. Ze zijn daardoor vatbaar voor ziekten en gedragsproblemen’’, is de boodschap van de Dierenbescherming.
Wat betreft de dierenbeschermers volgt Nederland het voorbeeld van België en Frankrijk. Buitenlandse fokkers in België moeten voldoen aan regels voor dierenwelzijn voordat ze puppy’s mogen leveren aan Belgische handelaren. Frankrijk heeft al een registratieplicht voor hondenhandelaren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.