Midden in het hart van de stedendriehoek Tilburg – Eindhoven – Den Bosch, ontwikkelt zich Het Groene Woud. Een groenproject bestaande uit bossen, moerassen, hei en agrarisch cultuurlandschap. Met de ontwikkeling van Het Groene Woud wordt voorkomen dat het gebied tussen de drie grote steden dicht groeit. Op 26 juni vindt het eerste Streekfestival Het Groene Woud plaats op Landgoed Velder in Liempde. Het streekfestival wil inwoners van Het Groene Woud, maar ook de inwoners van de steden er omheen, kennis laten maken met de veelzijdigheid van het gebied.
Het Groene Woud verbindt omliggende gebieden met elkaar. In dit gebied liggen bestaande natuurgebieden zoals De Kampina, De Oisterwijkse Bossen en Vennen, De Mortelen, De Geelders, Het Dommeldal en De Scheeken. Ook verschillende beken lopen door het gebied. De Dommel en de Beerze-Reusel bijvoorbeeld. Nationaal Landschap Het Groene Woud kenmerkt zich door een afwisselende natuurkern met er omheen een cultuurhistorisch waardevol landschap.
Samenwerking
Realisatie van Het Groene Woud is alleen mogelijk door samenwerking tussen diverse partijen. Terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer, agrariërs, gemeenten, het waterschap en de provincie bijvoorbeeld. Het uitvoeringsprogramma voor Het Groene Woud bestaat inmiddels uit meer dan 100 projecten. Vanuit deze samenwerking is het mogelijk nieuwe economische dragers te ontwikkelen en de economische vitaliteit van het gebied te vergroten.
Activiteiten
Het Streekfestival Het Groene Woud vindt plaats in het kader van de Week van het Platteland en wordt gecombineerd met zes fietstochten die vanuit verschillende gemeenten vertrekken. Alle fietstochten eindigen op Landgoed Velder in Liempde waar het streekfestival plaatsvindt. Op het landgoed treffen de bezoekers een groot scala aan
activiteiten
aan. Presentaties van agrarische productiemethoden, streekproducten, natuurorganisaties, en educatieve mogelijkheden. Maar ook culinaire activiteiten rond de streekproducten, demonstraties van schapen drijven en aangespannen koetsen en diverse kinderactiviteiten zoals handmelken, een knuffelhoek en mini-tractor-races.