Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Strandrupsklaver: nieuwe 'camping' plantensoort

26 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Strandrupsklaver: nieuwe 'camping' plantensoort

© De kleine rupsklaver en in het potje de nieuwe soort, de 'strandrupsklaver'. Foto: Jesper Buursink

Sipke Gonggrijp van FLORON struint campings in Nederland en België af op zoek naar nieuwe plantensoorten. 'Strandrupsklaver' is zo'n nieuwe soort voor Nederland die hij recent ontdekte op een camping in Zeeland. Een plant die zeer waarschijnlijk uit Zuid-Europa mee is gekomen met toeristen. 

Nieuwe plantensoort

Diverse rupsklavers zijn zeldzaam en vele soorten zijn slechts sporadisch gevonden in vervlogen tijden. Des te opmerkelijker dat er toch weer een nieuwe rupsklaver opduikt. Medicago littoralis, vrij vertaald vanuit het Latijn betekent de plant zoveel als 'strandrupsklaver'. Een toepasselijke naam omdat deze ook op een camping in de buurt van een strand in Zeeland is gevonden door deze florist. De plant wordt nu gedroogd en opgestuurd naar Naturalis voor de collectie en natuurlijk voor definitieve bevestiging. 

Camping-adventieven

Camping-adventieven zijn planten, die als zaden meereizen met toeristen vanuit Zuid-Europa naar Noord-Europa om vervolgens hier op de campings te ontkiemen en (definitief) te vestigen. Ze worden bijvoorbeeld meegenomen onder de wielen van campers, opgerold bij je matje of bij je tent, of simpelweg onder je voetzool en zo onbewust door Europa verspreidt als je de volgende keer gaat kamperen. Op deze manier verspreiden veel nieuwe soorten zich over Europa. Door het ontbreken van concurrentie van gazongrassen op seizoensplaatsen en de aanwezigheid van een warmere microklimaat doen veel mediterrane planten het tegenwoordig opvallend goed, blijkt nu.
gonggrijp

© Sipke Gonggrijp van FLORON. Foto: Eveleen Hamers, Camping Zeeburg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp