Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Australië in actie tegen plannen Japan voor walvisvangst

  •  
14-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_1760.jpg
De Australische regering is een diplomatiek offensief begonnen om te voorkomen dat Japan bultrug-walvissen gaat doden in Australische wateren. Volgens de zondageditie van The Sydney Morning Herald hebben Australische regeringsvertegenwoordigers Tokio al duidelijk gemaakt dat de relatie tussen beide landen op het spel staat.
Japan vangt ondanks een internationaal verbod al jaren honderden dwergvinvissen, een kleinere walvissoort. Het Aziatische land, waar walvisvlees nog altijd een delicatesse is, verdedigt deze daad door te wijzen op het ,,wetenschappelijk onderzoek'' waarvoor de zeezoogdieren nodig zijn. Met dat betwiste argument kan het vangstverbod worden omzeild.
Tokio wil tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie over vier weken ook vragen of er bultruggen voor wetenschappelijke doeleinden gedood kunnen worden. Australië is bevreesd voor een mogelijke positieve uitkomst voor de Japanners. Tokio laat vaak geen middel onbenut om zijn zin door te drijven binnen de 55 landen tellende commissie. Bovendien heeft Japan zijn speren gericht op wateren rond de Zuidpool die Australië als de zijne beschouwt. Japan betwist deze Australische zeggenschap weer.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.