Vroege Vogels

Vincent Bijlo: Australië gaat de gloeilamp verbieden

  •  
23-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_254505.jpg
Australië gaat de gloeilamp verbieden.
Nou, dat zou wel eens tijd worden zeg. Edison vond 'em uit in 1879 en dat ding heeft onderhand zijn tijd helemaal gehad. Het vreet energie.
Ik gebruik zelf zelden een gloeilamp. Voor licht al helemaal niet. Ik vind het persoonlijk nogal overdreven dat je altijd als de zon ook maar een beetje gaat zakken gelijk in de weer moet gaan met allerlei lichtprotheses en armaturen. Dat is nergens voor nodig.
Ik leef op de tast. En heel soms, als ik het koud heb, doe ik het licht aan. De gloeilamp geeft namelijk veel meer warmte dan licht. De Aussies gaan dus de gloeilamp verbieden, want didgereedo spelen dat gaat ook wel in het donker. Het is goed voor het milieu, ze hebben weliswaar het Kyotoverdrag niet ondertekend, maar toch: het is een stapje.
Dat zouden we hier eigenlijk ook moeten doen, de gloeilamp verbieden, maar dat mag niet van het CDA. Het mag niet van Liesbeth Spies (ook lekker op de barbecue trouwens). Zij is tegen, omdat Nederlanders in alle vrijheid hun verlichting moeten kunnen kiezen. Zo, dat is nog eens een statement!
En ik dacht nog: nou ja dan is staatssecretaris van milieu Van Geel misschien voor. Die vind het vast een goed idee. Maar nee, hij ook niet, omdat het in strijd is met het Europese Gloeilampenbesluit, het Peertjes Accoord uit 1994, waarbij afspraken gemaakt zijn over de grootte van de fitting. En hetzelfde Gloeilampen Accoord dat verbiedt het verbieden van de gloeilamp. Bovendien, zegt Van Geel, het is niet te handhaven. Hij was er nogal schamper over. Hij zegt: "Jaha, moet er dan een Lichtpolitie komen? Die gaat controleren dat niemand een gloeilamp gebruikt?" Nou, ik vind dat een heel dom argument.
De gemiddelde gloeilamp gaat duizend uur mee. Stel: hij brandt gemiddeld tien uur per dag. Je stelt een termijn in van honderd dagen, een overgangstermijn. En na honderd dagen zijn alle oude gloeilampen doorgebrand en niemand gebruikt meer een oude gloeilamp. Ik ben persoonlijk blij dat Van Geel fractieleider geworden is van het CDA. Kan hij het milieu gaan verpesten in de Kamer.
Maar we krijgen hem wel weg hoor, de gloeilamp. Greenpeace is een actie begonnen: 'Een Miljoen Spaarlampen'. En de bekende Nederlanders nemen het voortouw. Ze hebben allemaal al spaarlampen: Balkenende heeft spaarlampen, het Formatieaccoord is onder het licht van een spaarlamp geschreven. Allemaal: porno-actrice Kim Holland gebruikt spaarlampen. Die is aan de spaarlamp! En aan de energiezuinige vibrator. Katja Schuurman, Bram Moszkowicz, Jort Kelder en al z'n bretelsmaatjes... ze zijn allemaal aan de spaarlamp. Behalve ik. Want ik vind het onzin! Natuurlijk, je kan best zonder licht. Probeer het vanavond maar eens zonder licht. En als het niet lukt? Dan kruip je toch gewoon in bed. Doe je de kachel uit. Nou, moet jij eens zien: dan is het milieuprobleem zo opgelost.
(25 februari 2007)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.