Vroege Vogels

Stormvogel eet iets minder plastic

  •  
11-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
storm_vogel.jpg

Plastic soep

© A. Franeker

De hoeveelheid plastic in de maag van Noordse stormvogels neemt een klein beetje af en dat is al jaren zo. Opmerkelijk wanneer je bedenkt dat de hoeveelheid plastic in de oceanen alleen maar toeneemt. De Noordzee vormt daar kennelijk een uitzondering op, vooral dankzij milieumaatregelen. 

Stukjes plastic

Van 115 aangespoelde noordse stormvogels in de jaren 2014 tot en met 2018 is de hoeveelheid plastic in de maag bepaald. De 24 stukjes plastic die gemiddeld in een maag worden aangetroffen wegen 0,26 gram. Jonge vogels hebben meer plastic in de maag dan oudere vogels. 

Kleine afname

De afname in de hoeveelheid plastic die wordt aangetroffen is statistisch significant, maar verloopt langzaam. De politieke doelstelling voor de lange termijn is dat hoogstens 10% van de stormvogels meer dan 0,1 gram plastic in de maag mag hebben. Op dit moment komt 43% van de 115 vogels uit boven deze grenswaarde uit.

Graadmeter van zwerfvuil

Zeebioloog Jan Andries van Franeker van Wageningen Marine Research onderzoekt al veertig jaar de maaginhoud van langs de Nederlandse kust dood gevonden Noordse Stormvogels. De hoeveelheid plastic in de magen vormt een goede graadmeter van de hoeveelheid zwerfvuil in de Noordzee. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.