Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stormschade in het bos

19 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stormschade in het bos

© Stormschade in het bos - Fotograaf: WillemCroese

De storm van afgelopen donderdag richtte niet alleen schade aan in steden en dorpen, maar ook in de bossen. Harrie Hekhuis, afdelingshoofd Productie en Beheer van Staatsbosbeheer, heeft heel wat stormen voorbij zien komen.

Het heeft weleens harder gestormd

Gemiddeld hebben we iedere tien jaar een flinke storm. De stormen die bijvoorbeeld in 1972 en 2007 over het land raasden waren heel wat desastreuzer dan die van donderdag; toen gingen complete stukken bos tegen de vlakte. Dat viel nu mee, ook omdat de storm niet overal even zwaar was. Groningen en Friesland hadden er bijvoorbeeld relatief weinig last van.

Toch veel slachtoffers: vooral de es

Dat neemt niet weg dat er veel schade is aangericht. Er gingen monumentale bomen tegen de vlakte, in steden en dorpen – maar ook een beukenlaan op de Veluwe overleefde het niet. De grootste slachtoffers zijn de essen. Die boom heeft al zwaar te lijden onder de essentaksterfte en dat maakt ze extra kwetsbaar. Op een plek in de Betuwe waar veel zieke essen al zijn weggehaald, zijn de overgebleven exemplaren nu alsnog omgewaaid. Die waren toch zwakker dan men hoopte.

Veel werk

Staatsbosbeheer is nog wel even bezig met het ruimen van alle bomen. Dat is gevaarlijk werk: vooral in het bos vormen de omgevallen bomen soms een soort mikadospel, dat je voorzichtig moet ontwarren. Bovendien kunnen er alsnog takken uit bomen vallen, al is de wind nu gaan liggen. Voorlopig even goed oppassen dus tijdens het wandelen!

Meer over:

storm, es, bos, essentakziekte

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

silvester
silvester21 jan 2018 - 15:53

De foto is volgens mij van een grauwe abeel en geen es. In het Haagse Bos staan zeer veel essen die niet zijn omgewaaid