Het verhaal is gebaseerd op Der Schimmelreiter, de negentiende -eeuwse novelle van de Duitse schrijver Theodor Storm. In dit verhaal is een schimmelhengst de stamvader van het Friese ras. Het Friese paard is het oudste inlandse raspaard van Nederland. Al in de 13e eeuw was de Fries bekend en het paard vertoont het nog steeds overeenkomsten met zijn verre voorouders.
Friese paarden werden waarschijnlijk al meer dan drieduizend jaar geleden gebruikt. De Romeinen namen de Fries mee als oorlogspaard voor hun veldtochten.
Ondergang en opkomst
In de jaren zestig was er een crisis in de fokkerij. De boerenbedrijven gingen mechaniseren, en het paard werd het paard overbodig. Zo stonden er in 1965 stonden nog maar 500 merries ingeschreven in de registers van het stamboek. Om aandacht te vragen voor behoud van het Friese paard maakte de landelijke paardrijvereniging 'De Oorsprong' in 1967 een kruistocht door de provincie Friesland om het Friese paard in de schijnwerpers te zetten. Of het aan deze promotietocht lag dat is onduidelijk maar in de decennia die volgden groeide het Friese ras.
Het is tegenwoordig wereldwijd een zeer gewild ras en met meer dan 70.000 paarden geregistreerd bij het KFPS ( Koninklijke Friese Paarden Stamboek) is het ras behouden gebleven.