Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Storm biedt kansen voor natuurlijk bos

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
986 keer bekeken
  •  
Dick Jeukens - Valwind

Natuurlijk herstel na storm

© Dick Jeukens

Een valwind in Leersum zorgde een jaar geleden voor enorme schade aan huizen, tuinen, straatbomen en infrastructuur. Herstel is nog altijd gaande. Ook in het bos van Utrechts Landschap hield de storm hevig huis. Maar daar werd juist gekozen zo min mogelijk te herstellen, en de natuur haar gang te laten gaan.

Gevolgen van de storm

Het bos werd ooit aangelegd als productiebos, met lange rijen bomen van één boomsoort: de grove den. Sinds het gebied in handen van Utrechts Landschap is, probeert de stichting het bos natuurlijker te krijgen, “met hier en daar open plekken, meer dood hout, een grotere variatie aan bomen en meer ondergroei.”

Zestien hectare aan bos ging in juni 2021 plat, naar schatting zo’n zes- tot zevenduizend bomen. Boswachter Maarten den Hartigh herinnert het zich nog goed: “Dat zorgde de eerste tijd voor overuren om gevaarlijke situaties te voorkomen en paden te herstellen.” Maar er werd besloten dat verder herstel niet nodig was. “Sterker nog: we laten de natuur haar gang gaan, en dat levert unieke natuurwaarden op!”

Monitoring

Door de storm ontstond in één klap het bosbeeld waar al zolang naartoe werd gewerkt. Elke vierkante meter is anders. Met een drone werd het gebied tot in detail in kaart gebracht. “Dat is een mooie basis om de ontwikkeling intensief te gaan volgen”, vertelt Maarten.

“Er zijn verspreid over het stormbos plots uitgezet waar we elke paar jaar precies gaan kijken wat er gebeurt: welke vegetatie ontwikkelt zich, welke struiken en bomen komen op, hoelang duurt het voordat een dode boom verdwenen is, welke vogels, paddenstoelen en insecten profiteren van dat dode hout? Zo vaak gebeurt het niet dat zoveel bos ineens omwaait, dus dit is een unieke kans.”

Alle gevaarlijke plekken langs de paden zijn opgeruimd, de fietsroutes zijn hersteld en de wandelroute is iets omgelegd. Maarten spoort aan nu te gaan kijken, “en over een paar jaar weer. Het is nu al schitterend en het wordt alleen maar mooier de komende jaren. Hier begint ons eigen oerbos!”

Bron: Utrechts Landschap

Meer over:

natuurbeheer, storm, bos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.