Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stop vervuiling in Nigeria!

  •  
08-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_150030.jpg
Actievoerders van Milieudefensie voeren op donderdag 10 november om 10.00 uur actie bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Ter gelegenheid van de tiende sterfdag van Ken Saro Wiwa bieden ze Shell, samen met de Nigeriaanse activist dr. Lucky O. Akaruese een reuzenklok aan. De klok symboliseert het verstrijken van de afgelopen tien jaar zonder dat Shell tot een oplossing is gekomen in Nigeria. Milieudefensie vindt dat Shell moet stoppen met het schadelijke affakkelen van gas en een begin moet maken met het opruimen van de olielekkages in de Niger Delta.
Op 10 november 1995 werd de activist, schrijver en televisieproducent Ken Saro Wiwa geëxecuteerd door het Nigeriaanse regime omdat hij zich verzette tegen de aanwezigheid van Shell in de Niger Delta. Shell kondigde daarop aan gesprekken te gaan voeren met de lokale bevolking, de Ogoni, om de problemen op te lossen.
Tien jaar later blijkt er bitter weinig te zijn gebeurd. Shell gaat gewoon door met het affakkelen van gas, wat leidt tot vervuiling en gezondheidsklachten van omwonenden. Ook de olielekkages zijn een groot probleem, omdat ze het grondwater vervuilen en ziektes tot gevolg hebben.
'Dit kan niet nog eens tien jaar zo doorgaan. Shell moet nú laten zien dat het bereid is concrete stappen te zetten. Het is tijd dat Shell eindelijk schoon schip maakt', aldus de Nigeriaanse activist dr. Lucky O. Akaruese, die ter gelegenheid van de tiende sterfdag van Ken Saro Wiwa in Nederland is.
Milieudefensie maakt zich ook ernstige zorgen over de situatie in andere landen. In juni was er nog een protest van Milieudefensie bij de Shell-aandeelhoudersvergadering. Vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen uit de hele wereld, die milieu- en gezondheidsschade ondervinden door Shell, kwamen hiervoor naar Nederland. Ze spraken het bedrijf aan op haar verantwoordelijkheid en overhandigden het rapport 'Lessons Not Learned - The Other Shell Report 2004'.
Al jaren volgt Milieudefensie de praktijken van multinational Shell. 'In al die tijd is er te weinig vooruitgang geboekt,' aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie, 'Shell doet mooie beloften, maar maakt ze niet waar. Daarom moet de Nederlandse overheid regels opstellen voor bedrijven als Shell die internationaal opereren.'
Bron: Milieudefensie.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor