Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Stop vernietiging bossen met Europese wet'

21-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bosbranddddddd.jpg

Europa moet ontbossing in de Amazone en andere gebieden wereldwijd tegengaan met een nieuwe wet en Nederland moet zich daarvoor inzetten. Ruim 80.000 mensen hebben een onlinepetitie met die boodschap getekend. Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds overhandigen de oproep donderdag in de vorm van een groen hart aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Transparantie vanuit bedrijven

De organisaties roepen het kabinet op om in Brussel te ijveren voor een Europese bossenwet. Daarin zou moeten staan dat alleen producten geïmporteerd mogen worden waarvan is aangetoond dat er geen natuur voor is vernietigd. Bedrijven moeten transparant zijn over hun gehele productieketen, aldus Greenpeace.

Grote boosdoeners

Voor de productie van bijvoorbeeld palmolie, soja, vlees en cacao worden in landen als Brazilië en Indonesië op grote schaal bossen platgebrand om plantages op te zetten. Palmolie zit in tal van producten, van broodbeleg tot cosmetica en van babyvoeding tot biodiesel. Van soja wordt veevoer gemaakt. Ook is het een belangrijk ingrediënt in vegetarische producten als tofu en vegaburgers.

Versoepeld milieubeleid

Vooral de bosbranden in de Amazone stonden het afgelopen jaar veel in de belangstelling. Ze zijn sterk verhevigd sinds het versoepelen van milieubeleid door de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro.

Schending van mensenrechten

De organisaties becijferen dat de Europese Unie ruim een derde van alle producten importeert die verband houden met ontbossing. "Dit heeft desastreuze gevolgen voor natuur, tal van bedreigde diersoorten en het klimaat", waarschuwen Greenpeace en het WNF. Ze wijzen er verder op dat bij ontbossing mensenrechten worden geschonden van lokale gemeenschappen.

Groene longen

De organisaties willen druk houden op de Europese Commissie. Die is het in elk geval eens met het hoofddoel. "De bossen zijn de groene longen van de planeet en we moeten ervoor zorgen zoals we zorgen voor onze eigen longen", zei vicevoorzitter Frans Timmermans afgelopen zomer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.