Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stop spieringvisserij goed nieuws voor vogels IJsselmeer

  •  
20-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
visdief

© Rob Buiter

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft besloten de komende jaren geen toestemming meer te verlenen voor het vissen op spiering in het IJsselmeer.  Vogelbescherming Nederland is blij met deze beslissing. De organisatie pleit al jaren voor een verduurzaming van de visserij in het gebied omdat veel visetende vogels het zwaar hebben. De spieringstand in het IJsselmeer is volgens de Vogelbescherming structureel te laag en veel visetende vogels krijgen niet genoeg jongen groot.

lage spieringstand

Deze week presenteerde Wageningen Marine Research een onderzoek naar de stand van spiering in het IJsselmeer. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, liet zien dat de spieringstand in het IJsselmeer al jaren laag is. Op basis van dit rapport heeft het ministerie nu besloten ‘in het licht van de ontwikkelingen in omvang en kwaliteit van het bestand, uit voorzorg vooralsnog de visserij op paaiende spiering niet meer toe te staan’. Verder onderzoek moet uitwijzen of spieringvisserij eventueel in de toekomst weer mogelijk is.

Werken aan duurzame visserij

“Wat betreft de visserij op het IJsselmeer in het algemeen blijven Vogelbescherming zich inzetten voor een transitie naar duurzame visserij. Hopelijk is dit het moment dat het ministerie ook volledig op duurzame visserij in het IJsselmeer gaat inzetten. Als de visstand, de vogelstand en de visserij in balans zijn, is dat uiteindelijk goed voor iedereen.”
Bron: Vogelbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.