Vroege Vogels

’Stop met het vergassen en versnipperen van hanenkuikens’

  •  
31-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vleeskuiken - publiek domein

© Bron: ed_davad - Pixabay

Vier dierenorganisaties vragen premier Mark Rutte en de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brandbrief om, in navolging van Frankrijk en Zwitserland, het vergassen van hanenkuikens te verbieden.

Volgens de organisaties worden op Nederlandse boerderijen jaarlijks ruim 40 miljoen hanenkuikens binnen 24 uur nadat ze uit hun ei zijn gekropen vergast, omdat zij niet nuttig zijn voor de eierindustrie. Dit gebeurt terwijl er een techniek bestaat om al in een vroeg stadium in het ei te kunnen zien of de embryo een hen of haantje gaat worden, aldus de dierenorganisaties.

Vergassen en versnipperen

Frankrijk maakte deze week bekend dat er vanaf eind 2021 een verbod op het vergassen en versnipperen van levende kuikens moet ingaan. Zwitserland kwam in september vorig jaar met een verbod. In Nederland is het versnipperen van kuikens nog steeds toegestaan, maar gebeurt alleen het vergassen op grote schaal.

"De Nederlandse regering en boeren beweren altijd koploper te zijn op het gebied van dierenwelzijn, dus wij hopen dat Nederland deze landen opvolgt en dit welzijnsprobleem aanpakt", aldus een woordvoerder van Animal Rights.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

peter van ,der.velden
peter van ,der.velden31 jan. 2020 - 13:41

Waarom deze kuikens niet gebruiken voor biologische vlees industrie ,Ze groeien langzamer maar dat hoort bij biologisch in normaal tempo .Vraag me af waar om deze gemanipuleerde kippen daarvoor gebruikt moeten worden Ook dat is niet biologisch teeld maak je er hard voor . Dit zijn de meest biologische kuikens die er te krijgen zijn voor groot productie , daarbij ruimte en goed voer !!! En men heeft n supper product in de verkoop ipv A.H kippen !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.