Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Stop kraamkooi bij varkens'

  •  
04-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
image004.jpeg
Varkens in Nood doet een oproep aan staatssecretaris Van Dam om de kraamkooi voor moedervarkens te verbieden. De stichting vraagt rond Moederdag aandacht voor het leed van zeugen in de vee-industrie.
Illustratie vrouw in kraamkooi
Om mensen bewust te maken van de absurde manier waarop moedervarkens in de vee-industrie gehouden worden, liet Varkens in Nood een illustratie maken waarin niet een varken, maar een vrouw in een kraamkooi ligt. Een confronterende vergelijking die niet door iedereen werd gewaardeerd. Varkens in Nood stuurde het beeld naar verschillende advertentie-aanbieders, maar deze wilden de afbeelding niet plaatsen. Eén van de advertentie-aanbieders zei: “Als het nou een varken in een kraamkooi was geweest, was het wat anders, maar een mens is echt te choquerend.” 
Moederdag
Ter gelegenheid van Moederdag kan men op de website van Varkens in Nood gratis de ansichtkaart bestellen om die aan staatssecretaris Van Dam te sturen met de oproep om de kraamkooi te verbieden. Varkens in Nood wil dat de kraamkooi voor nieuwe stallen per direct verboden wordt en dat bestaande stallen binnen 10 jaar overstappen. In landen als Zweden en Zwitserland is de kraamkooi al verboden. Ook in Noorwegen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk gelden er strengere eisen voor de huisvesting van kraamzeugen.
Kraamkooi negeert moederinstinct
1 miljoen moedervarkens in Nederland worden nog altijd vlak voor de bevalling vastgezet in een kraamkooi, waar ze 4 weken blijven staan. In een kraamkooi worden de basale behoeften van een zeug volledig genegeerd. De zeug kan zich amper bewegen, geen nest maken en haar biggen nauwelijks verzorgen en opvoeden. Hierdoor zijn kraamzeugen chronisch gestrest en vertonen ze vaak gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. Een zeug brengt in totaal een kwart van haar leven door in de kraamkooi. Nederlanders plaatsen de kraamkooi in de top 3 van grootste misstanden in de vee-industrie. 
Biggensterfte
Boeren zeggen vaak dat ze de kraamkooi nog steeds gebruiken, omdat ze bang zijn dat de zeug anders vaker op haar biggen gaat liggen en deze dood drukt. Er zijn echter alternatieve kraamstallen, zoals bijvoorbeeld het Pro Dromi systeem, waarin de zeugen en biggen vrij rond kunnen lopen en waarbij de biggensterfte niet hoger hoeft te zijn dan in een kraamkooi. In deze vrijloopstallen is de zeug veel ontspannener waardoor de bevalling soepeler verloopt en de biggen ook gezonder zijn.
Bron: Varkens in Nood
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.