Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

’Stop jacht tegen verspreiding van varkenspest’

18 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
wild_zwijn_06.jpg

© Fotograaf: kasteelheertje

GroenLinks wil dat de jacht op wilde zwijnen wordt stopgezet. De partij schermt met wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat dieren die op de vlucht zijn voor jagers, de kans op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest alleen maar vergroten. In sommige landen wordt juist intensiever gejaagd omdat uitdunning van de populatie verspreiding van de varkenspest zou tegengaan.

Wilde zwijnen besmet met Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest komt met name voor in Oost- en Zuid-Europa, maar werd onlangs ook aangetroffen bij enkele wilde zwijnen in het zuiden van België. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) liet vorige week al weten dat zij de situatie nauwlettend volgt. Zij zag evenwel nog geen aanleiding voor extra maatregelen.
“Als de pest de Nederlandse varkenshouderij aandoet is de ellende niet te overzien”, aldus Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks. “Om de pest te voorkomen moeten we niet alle zwijnen afschieten, maar juist onmiddellijk stoppen met de jacht.” Ze heeft de minister schriftelijk vragen gesteld over de kwestie.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.