Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stop het nutteloos doden van eendagskuikens

  •  
16-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1373 keer bekeken
  •  
kuikens_pixabay

© Pixabay

Het is misschien wel het meest schrijnende beeld dat je kunt bedenken bij de industriële veehouderij: het massaal vergassen of zelfs versnipperen van eendagskuikens. Er zijn inmiddels alternatieven, zoals het niet laten uitkomen van eieren met haantjes of het alsnog vetmesten van de haantjes. In Duitsland zit er een verbod aan te komen op het nutteloos doden van eendagskuikens. Volgt Nederland?

Seksen van embryo in het ei

Het Leidse biotechbedrijf In Ovo heeft een methode bedacht om de embryo's in een ei te 'seksen'. Tien dagen na het bebroeden wordt een druppeltje vloeistof uit het ei gehaald, waarna een lab-robot kan zien of er een haantje of een hennetje in het ei zit. De eieren met haantjes, die per slot van rekening niet opgroeien tot kippen die eieren leggen, worden in diervoeders verwerkt. De methode is niet 100% zuiver. Van de eieren die wel uitkomen na drie weken bebroeden blijkt ongeveer 5% alsnog een haantje te zijn. "Die worden vervolgens vetgemest en dus niet verspild", zegt Wouter Bruins van In Ovo.

Haantjes niet vergassen maar opeten

Het bedrijf Kipster pakt het anders aan. De eieren waar hun legkippen uit kruipen worden niet gesekst. De haantjes die dus gewoon ook ter wereld komen worden vetgemest. Weliswaar groeien die niet zo hard als speciaal gefokte 'vleeskuikens', maar ze verdwijnen in ieder geval niet in de afvalstroom of - in het beste geval - als eendagskuikens in de diervoederindustrie.

Kamervragen

Voor de verkiezingen stelde voormalig SP-kamerlid Futselaar vragen aan landbouwminister Schouten over het nutteloosheden vakeendagskuikens. In Duitsland en Frankrijk is een verbod op deze praktijk aanstaande. Kan dat in Nederland ook, wilde de SP weten.

Meer over:

haantjes, kip, eieren,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

HarryH
HarryH17 mei 2021 - 11:30

een goed streven om dit soort praktijken te stoppen, verder lijkt het me een goed idee om een artikel even te checken alvorens het te plaatsen ..., wat te denken van de volgende tekst, Voor de verkiezingen stelde voormalig SP-kamerlid Futselaar vragen aan landbouwminister Schouten over het( nutteloosheden vakeendagskuikens.) In Duitsland en Frankrijk is een verbod op deze praktijk aanstaande. Kan dat in Nederland ook, wilde de SP weten

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.