Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Stop grondspeculatie met windmolenlocaties'

  •  
24-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolen_10.jpg
Windenergie is onnodig duur. De bouw van windparken kost veel geld, doordat de pachtprijzen voor grond onevenredig hoog zijn. Grondprijzen voor windparken zijn daardoor soms wel tien keer zo hoog als die voor kolencentrales. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek naar de tarieven van het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB), de dienst die Rijksgrond beheert.
Exploitanten van windturbines betalen particuliere grondeigenaren voor iedere windmolen jaarlijks tussen de 35.000 en de 50.000 euro pacht. De totale pachtsommen kunnen oplopen tot 1 miljoen euro per windmolen. De prijzen zijn afgeleid van de pacht die het Rijk rekent voor grond voor windmolens.
De RVOB stelt in een rapport uit 2013 dat het marktconforme prijzen moet rekenen en met particuliere grondeigenaren moet concurreren.
GroenLinks wil dat het Rijk ophoudt met het opdrijven van de grondprijs voor windmolenlocaties. Een groot deel van de subsidies voor duurzame energie verdwijnt nu in de kas van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf en daar is dit geld niet voor bedoeld. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal dat donderdag naar voren brengen in een debat over windenergie.
Volgens haar spekt de dure grondprijs vooral de zakken van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, terwijl het geld is bedoeld om duurzame energieprojecten te stimuleren. ,,Dat gaat sneller en beter als het Rijk niet het onderste uit de kan wil halen met zijn grond.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.