Vroege Vogels

‘Stop de verkoop van Japanse duizendknoop’

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Theo_Portegijs_Japanse_duizendknoop

© foto: Henny Radstaak

Het Platform stop invasieve exoten wil dat minister Carola Schouten (Natuur) met een verbod komt op de verkoop van de Japanse duizendknoop. De schadelijke woekerplant wordt nog steeds door veel bloemisten en tuincentra verkocht, zo bleek onlangs uit onderzoek van Stad+Groen.
Veel gemeenten zetten juist alle zeilen bij om de plant te bestrijden. Maar "bestrijding van de exotische plant terwijl de verkoop ervan gewoon doorgaat, is dweilen met de kraan open", zegt Wilfred Reinhold van het platform.

Bestrijden Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is heel moeilijk uit te roeien. Kleine afgemaaide stukjes wortel kunnen weer uitgroeien tot een hele plant, die inheemse planten verdringt. De plant is zo sterk dat die door kleine kiertjes in funderingen en wegen heen groeit en kan woekeren op landbouwgrond.
De exoot wordt vaak verkocht als 'polygonumstokken' of 'Hollandse bamboe'. Het verzoek om een verkoopverbod geldt ook voor twee andere varianten, de Sachalinse en de Boheemse duizendknoop.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.