Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stop de verdozing van Nederland!

7 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuut
depot_distributie_pixabay

© Bron Pixabay

Iedereen kent ze wel. Van die grote blokkendozen langs snelwegen en bedrijventerreinen. In Nederland is het aantal distributiecentra de afgelopen jaren flink gegroeid. Uit onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat er in ons land sinds 2013 jaarlijks twee miljoen vierkante meter van dit soort ‘dozen’ bij komt. Ook de weerstand groeit tegen deze mega distributiecentra. Dat signaleert ook landschapsarchitect Berno Strootman, lid van het College van Rijksadviseurs. Het College is een onderzoek begonnen naar ‘de verdozing van Nederland’. Na de zomer komt ze met een advies aan de Rijksoverheid.
In Vroege Vogels licht Strootman alvast een tipje van de sluier op. Rode draad is dat de regie voor ons landschap weer wat meer naar de Rijksoverheid moet. De afgelopen jaren is steeds meer verantwoordelijkheid over ‘de omgeving’ verschoven naar de provincie en de gemeente. Veel gemeenten zien de grote distributiecentra graag komen. De komst van deze bedrijven is goed voor de economie en de werkgelegenheid, zo is de gedachte.
Volgens Strootman zou je een begin kunnen maken door de mega-pakhuizen wat meer te clusteren in het landschap, in plaats te verspreiden over het land.
Het College van Rijksadviseurs denkt na over de toekomst van de ruimtelijke inrichting in Nederland. Met het project ‘ Panorama Nederland ’ worden alle ontwikkelingen tegen het licht gehouden, zoals klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, het tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Het ‘Panorama’ is een positief toekomstbeeld waarin al deze ontwikkelingen zijn meegenomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's